Există un motiv pentru care nu vei vedea niciodată un mare rechin alb într-un acvariu

de: Ozana Mazilu
27 12. 2022

Te-ai întrebat vreodată de ce nu vezi rechini albi într-un acvariu? Nu este  vorba despre dimensiune, cu siguranță, doar se țin captive orcile – așa că de ce nu un rechin?

Una dintre ultimele încercări de a pune un rechin alb în captivitate a fost anul trecut, la Acvariul Okinawa Churaumi din Japonia. A murit în doar trei zile.

Înainte de aceasta, au existat zeci de încercări la fel de deprimante de a prezenta mari rechini albi pentru public. Prima încercare cunoscută a fost de către Marineland of the Pacific, din California, la mijlocul anilor 1950. A supraviețuit mai puțin de o zi. SeaWorld a avut, de asemenea, câteva șanse să încerce să găzduiască mari rechini albi în anii 1970, 80 și 90, toate acestea ducând la moartea rechinului sau la eliberarea înapoi în sălbăticie în câteva săptămâni.

De fapt, în 2004, Acvariul din Golful Monterey a devenit singura instituție care a păstrat albii mari în viață mai mult de 16 zile. De fapt, au reușit să rămână în viață timp de câteva luni. Cu toate acestea, aceasta este o excepție.

Rechinii și acvariile, pur și simplu, nu sunt o combinație bună. Există câteva teorii despre motivul pentru care acești „duri ai oceanelor” se descurcă atât de prost în captivitate.

N-ai să vezi niciodată un rechin într-un acvariu

O mare problemă este dieta lor. Albii mari sunt prădători arhetipali de vârf. În sălbăticie, ar trebui să fie aproape de foame pentru a mânca orice, în afară de pradă vie. Într-un cadru public de acvariu, asta nu este ușor sau ieftin. Este de remarcat faptul că mulți dintre marii albi care au stat în captivitate au refuzat adesea să mănânce cantități suficiente.

Marii rechini albi sunt unul dintre animalele acvatice care trebuie să înoate constant înainte, astfel încât apa să poată trece peste branhii pentru a obține oxigen. Deoarece această specie poate crește adesea până la șase metri în lungime, va fi nevoie de un acvariu foarte mare, pentru a-i oferi lățimea de care are nevoie. Desigur, acești rechini parcurg distanțe uriașe în sălbăticie. Un rechin, cunoscut sub numele de Nicole, a fost documentat când a călătorit din Africa în Australia și înapoi – o călătorie dus-întors de peste 20.000 de kilometric, în doar nouă luni.

O altă teorie sugerează că mediul artificial al unui acvariu de sticlă ar putea copleși sau încurca electrorecepția incredibil de ascuțită a acestor rechini. Această percepție senzorială le permite să detecteze mișcări subtile și schimbări în mediul marin. Cu toate acestea, într-un acvariu, ar fi ușor confundat de cantitatea uriașă de stimuli, de la pereții de sticlă până la echipamente electronice, care îi înconjoară.